ΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΣΗ
Στις μινωικές τοιχογραφίες φαίνεται η ιδιαίτερη σχέση που είχαν οι παλιοί Κρήτες με τη φύση και τα γεννήματά της, καθώς εικονίζονται φυτά τα οποία διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην καθημερινή ζωή και τη λατρεία.
Εκτός από τα βρώσιμα φυτά, τα οποία αποτελούσαν κύρια τροφή για τους Μινωίτες και παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής διατροφής, υπήρχαν κι εκείνα που αποτελούσαν αντικείμενα λατρείας. Τα Κρητικά ιερά δέντρα μεταφέρουν μέσα στους αιώνες μια καταπληκτική μαρτυρία για τη σχέση του Κρητικού – Μινωίτη με τη φύση και είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΟΤΑΝΩΝ: Η συλλογή των βοτάνων γίνεται όταν το φυτό είναι στο κατάλληλο βιολογικό στάδιο ώστε τα δραστικά συστατικά του να βρίσκονται στο μεγαλύτερο δυνατό όριο τους. Αυτό όμως διαφέρει από φυτό σε φυτό συνήθως.
Α) Τα φύλλα συλλέγονται πριν την άνθιση.
Β) Τα ανθισμένα μέρη κατά τη διάρκεια της άνθισης.
Γ) Οι καρποί κατά την διάρκεια της πλήρους ωρίμανσης.
Δ) Οι ρίζες όταν έχει τελειώσει ο κύκλος του φυτού
Tip: Τα φυτά δεν πρέπει ποτέ να ξεριζώνονται.
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ: Η αποξήρανση των βοτάνων γίνεται σε μέρος σκιερό χωρίς υγρασία και καλά αεριζόμενο (20ο-30ο)
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ: Αποθηκεύστε κατά προτίμηση σε γυάλινο σκουρόχρωμο δοχείο με αεροστεγές σκέπασμα, σε μέρος σκοτεινό και σκιερό μακριά από την υγρασία και το φως. (20ο – 25ο).
Προσοχή: Δεν πρόκειται για ιατρικές συμβουλές ή συνταγές και σε καμία περίπτωση δεν προτείνουμε τη διακοπή ή αντικατάσταση φαρμακευτικής αγωγής με βότανα. Μερικά βότανα μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλοεπιδράσουν με άλλα φάρμακα και δε συνιστάται η αντικατάσταση φαρμάκων με τη χρήση οποιουδήποτε βοτάνου)
Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή βοτάνων και επωφεληθείτε από τις ιδιότητες τους
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ
Το φασκόμηλο είναι αρωματικό βότανο με έντονο άρωμα και γεύση. Οι Αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια! Και οι παλιοί λένε ότι όποιος έχει φασκόμηλο στο σπίτι του, δε χρειάζεται γιατρό! Καίγοντας ξερά φύλλα φασκόμηλου διώχνουμε την κακή ενέργεια από το σπίτι.
Έχει μοναδικές ιδιότητες ειδικά για ηρεμία, το άσθμα και την προσαρμογή στην εμμηνόπαυση. Περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, έχει αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες και βελτιώνει τη μνήμη.
ΔΙΚΤΑΜΟΣ (ORYGANUM DICTAMNUS)
Ο δίκταμος είναι το πιο κλασσικό βότανο της Κρήτης. Τον συναντάμε σε όλα τα βουνά της και το όνομά του το έχει πάρει από το όρος Δίκτη, γιατί εκεί αφθονούσε παλιότερα. Έχει φύλλα χνουδωτά με γκριζοπράσινο χρώμα, ροζ λουλουδάκια και έντονο άρωμα. Ο δίκταμος είναι γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από την Αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε κατά των παθήσεων του στομάχου και του πεπτικού συστήματος, των ρευματισμών, των αρθριτικών, αλλά και ως επουλωτικό και αντισπασμωδικό. Το αιθέριο έλαιο του δίκταμου χρησιμοποιείται στον αρωματισμό του λικέρ Βενεδικτίνη.
ΜΕΝΤΑ (MENTHA AQUATICA ΚΑΙ MENTHA PIPERITA)
Μέντα. Το όνομά της το πήρε από τη Νύμφη Μίνθη, που ο Πλούτωνας πολύ την ήθελε για ερωμένη του, αλλά η Περσεφόνη την καταδίωξε και την ποδοπάτησε και τελικά ο Πλούτωνας τη μεταμόρφωσε.
Είναι αφροδισιακό της φύσης!
Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Λέγεται ότι ο Αριστοτέλης είχε συμβουλεύσει το Μέγα Αλέξανδρο να μην αφήνει τους στρατιώτες του να πίνουν τσάι μέντας πριν από τη μάχη, για να αποφεύγουν την ερωτική διέγερση και την επακόλουθη απώλεια των δυνάμεών τους. Είναι κατεξοχήν φαρμακευτικό βότανο. Είναι αντιοξειδωτική, χωνευτική, τονωτική ανακουφίζει από τη δυσπεψία, είναι εξαιρετικό αποχρεμπτικό, ό,τι πρέπει για το βήχα και το κρυολόγημα.
Οδηγίες
Για τσάι μέντας ρίχνουμε μια πρέζα μέντα σε βραστό νερό, σκεπάζουμε, αφήνουμε για 5 – 7 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Πίνεται και κρύα. Μπορούμε να ετοιμάσουμε και μεγαλύτερη ποσότητα και να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο.
Προσοχή! Μην πίνετε παραπάνω από 2 φλιτζάνια την ημέρα για μεγάλο διάστημα. Επίσης όσοι κάνουν ομοιοπαθητική δε κάνει να πίνουν και να τρώνε μέντα. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται τόσο για γλυκά όσο και για φαγητά. Ταιριάζει με σαλάτες, λαχανικά αλλά και με κρέατα και ψαρικά.
Κολπάκι! Βάλτε φρέσκια μέντα στο ντουλάπι με τα τρόφιμα για να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια.
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ Η ΡΟΖΜΑΡΙ
Το δεντρολίβανο ή ρόζμαρι κατάγεται από τη Μεσόγειο. Οι αρχαίοι Έλληνες το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το δεντρολίβανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη, ανεβάζει τη διάθεση, τονώνει την όραση και την καρδιά. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιμυκητικές και αντιρρευματικές ιδιότητες. Χαρίζει διαύγεια. Τριμμένα φύλλα δεντρολίβανου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αντισηπτικό σε πληγές.
Στη μαγειρική νοστιμίζει τα κρέατα, τα ψάρια, τις πατάτες, τις κόκκινες σάλτσες και γενικά τα φαγητά με κρασί και σκόρδο. Στην οινοποιία αρωματίζει μερικά βερμούτ και άλλα αρωματικά κρασιά. Το χρησιμοποιούμε φρέσκο ή αποξηραμένο.
ΡΙΓΑΝΗ
Το πιο κλασσικό αρωματικό. Φυτρώνει παντού στην Ελλάδα από μόνη της. Και σε βουνά και σε θάλασσες. Αντέχει στο κρύο, αλλά προτιμά θερμά και ξηρά κλίματα, με πολλές χειμωνιάτικες βροχές.
Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα κυρίως ως φάρμακο για δηλητηριάσεις, σπασμούς και πρηξίματα. Είναι σπασμολυτική, καταπολεμά την ατονία, το άσθμα και τη δυσμηνόρροια. Βοηθά στους μυϊκούς πόνους και τους ρευματισμούς.
Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, το ριγανόλαδο, καταπολεμά τον πονόδοντο.
Στην Ελληνική κουζίνα την χρησιμοποιούμε πολύ. Φρέσκια αλλά πιο συχνά αποξηραμένη.
Στη χωριάτικη σαλάτα, στη σάλτσα τομάτας αλλά και σε ψητά κρέατα.
Επίσης με ρίγανη αρωματίζουμε λάδια, ξύδια, αλλά και βούτυρο.
ΛΟΥΙΖΑ
και λεμονόχορτο. Στην Ελλάδα τη λέμε και «Γοργογιάνη» γιατί έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα φύλλα και τα άνθη της έχουν σπασμολυτική, αντιπυρετική, διουρητική και ηρεμιστική δράση και τα μαζεύουμε το καλοκαίρι. Επίσης η λουίζα δρα θετικά στην καλή διάθεση, βοηθά στο αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Το κρύο έγχυμα Λουΐζας μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν λοσιόν για να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας. Το αιθέριο έλαιό της, που το βρίσκουμε στα φαρμακεία, χρησιμοποιείται τοπικά με λίγο βαμβάκι σε χτυπήματα και βοηθά τις πληγές να κλείσουν γρηγορότερα.
Προσοχή! Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καμφορά. Ακόμη απαλύνει ερεθισμούς και εξαφανίζει τυχόν μώλωπες. Και για δροσερή αναπνοή μασήστε ένα φύλλο Λουΐζας! Το λεμονάτο άρωμά της ταιριάζει με τις γλυκές κρέμες, με φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων και σάλτσες λευκών κρεάτων, αλλά και με ψάρια. Τη χρησιμοποιούμε φρέσκια ή αποξηραμένη.
Οφέλη:
- Καταπραΰνει καούρες, ηρεμεί και αποφορτίζει! – Για ήρεμο και ευχάριστο ύπνο πιείτε το ζεστό το βράδυ με λίγο μέλι – Είναι το νούμερο 1 βότανο για αδυνάτισμα!