Η φιλοσοφία της Κρητικής κουζίνας βασίζεται στην φρεσκάδα των υλικών, στην απλότητα της παρασκευής της και στην ισορροπία μεταξύ των λίγων στοιχείων που πρέπει να συνδυαστούν για την προετοιμασία ενός γεύματος. Βασικά συστατικά αποτελούν το παρθένο ελαιόλαδο και τα φρέσκα εποχιακά φρούτα, καθώς και τα βότανα και λαχανικά από την Κρητική γη.
Το ξενοδοχείο μας ακολουθεί μια ευρύτερη προσέγγιση παρασκευής της τοπικής κουζίνας, με βάση τις διατροφικές παραδόσεις του παρελθόντος, που αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα των γεύσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων. Στόχος μας είναι να σας παρουσιάσουμε τα βότανα, τα φρούτα και τα λαχανικά του νησιού μας, που έχουν υψηλή διατροφική αξία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη διάσημη Κρητική μακροζωία.
ΚΡΗΤΙΚΗ ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ
Το πιο γνωστό αλλά και ευκολότερο πιάτο της Κρητικής κουζίνας
(Σε άλλη εκδοχή μπορούμε να προσθέσουμε βραστή πατάτα και αυγό στα παρακάτω υλικά)
2 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 αγγούρι
½ κρεμμύδι σε φέτες
½ πιπεριά πράσινη
1 κριθαρένιο παξιμάδι σπασμένο
100-120 γρ. τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα
Ελιές
Στρώνουμε στον πάτο του πιάτου το σπασμένο κριθαρένιο παξιμάδι. Κόβουμε το αγγούρι στην μέση κατά μήκος και κατόπιν σε ροδέλες, από πάνω την ντομάτα σε κομμάτια, προσθέτουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι, τις ελιές και τέλος το τυρί. Περιχύνουμε με μπόλικο παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΝΤΑΚΟΣ (ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ)
Το όνομα προέρχεται από το σχήμα των κριθαροκούλουρων που θυμίζουν τα μάτια της κουκουβάγιας
2 κριθαροκούλουρα
1 μεγάλη κόκκινη ώριμη ντομάτα
100ml ελαιόλαδο περίπου ή και περισσότερο
80 γρ Ξυνομυζήθρα
1 κουτ. του γλυκού Ρίγανη
Αλάτι
Τρίβουμε στο χοντρό μέρος του τρίφτη τη ντομάτα σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με την μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη ρίγανη. Περιχύνουμε τις κριθαροκουλούρες με ελαιόλαδο και με κουτάλι απλώνουμε την τριμμένη ντομάτα. Κατόπιν μοιράζουμε και την ξυνομυζήθρα. Περιχύνουμε πάλι με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ρίγανη.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Τα καλιτσούνια αποτελούν το καλύτερο και πιο υγιεινό σνακ, μιας και τα χόρτα έχουν μέγιστες ωφέλιμες φαρμακευτικές ιδιότητες.
1 κιλό διάφορα άγρια Κρητικά χόρτα όπως τσόχους, κουρνοπόδους, παπαρούνες, λάπαθα, πεντάνευρο, αγριοσπάνακο, καυκαλίθρες χατζίκους, σέσκουλα κ.α (μπορούμε όμως να αντικαταστήσουμε και με σπανάκι).
Για το φύλλο
500 γρ αλεύρι κίτρινο
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι τσικουδιά
Αλάτι και νερό όσο σηκώσει για να έχουμε μια μέτρια μαλακή ζύμη.
Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα κάνουμε μάτσα αφαιρώντας τα χοντρά κοτσάνια που ίσως έχουν και τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Κατόπιν τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Ανοίγουμε φύλλο με την μηχανή φύλλου των ζυμαρικών, σε πάχος περίπου 2mm .Κόβουμε το φύλλο μας τετράγωνα κομμάτια, γεμίζουμε με μείγμα χόρτων και για να κλείσουμε φέρνουμε τις 4 γωνίες προς το κέντρο και τις κολλάμε μαζί. Περνάμε το φύλλο με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 ο C για περίπου 25-30΄.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
Τα ντολμαδάκια στην Κρήτη παρασκευάζονταν παλαιότερα με λάπαθα ή με λαχανόφυλλα και γέμιση με χόντρο (σπασμένο σιτάρι) όχι με ρύζι. Εδώ αναφέρουμε την συνταγή με αμπελόφυλλα που συνηθίζεται περισσότερο σήμερα. Για 80τεμ. περίπου
80 τεμ. αμπελόφυλλα
1 κιλό περίπου ρύζι blue rose ή Carolina
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
300 ml περίπου ελαιόλαδο
1 μάτσο μαϊντανό
1 μάτσο μάραθο
1 μάτσο δυόσμο
Αλάτι πιπέρι
Χυμό 1 λεμονιού
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα σε βραστό νερό και τα απλώνουμε να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά και τα ανακατεύουμε με το ρύζι, το ελαιόλαδο, την ντομάτα & το κρεμμύδι. Κατόπιν γεμίζουμε με μια κουταλιά σούπας περίπου το κάθε φύλλο. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και μετά τυλίγουμε. Τα στρώνουμε σε κατσαρόλα που στον πάτο έχουμε σκορπίσει κοτσάνια από μαϊντανό, μάραθο και χοντροκομμένα κρεμμύδια. Καλύπτουμε με νερό και βράζουμε σκεπασμένα με πιάτο ώσπου να πιούν τα υγρά τους.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΧΟΧΛΙΟΙ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΙΣΤΟΙ
Τα σαλιγκάρια καταναλώνονταν ήδη από την Μινωική εποχή στην Κρήτη. Ήταν το φαγητό των φτωχών γιατί υπήρχαν παντού και παρασκευάζονταν εύκολα. Σας προτείνουμε την πιο γνωστή παρασκευή χοχλιών με ξύδι και ροσμαρί.
Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τους χοχλιούς. Κατόπιν τους βράζουμε 3 φορές σε αλατισμένο νερό με ξύδι και μάραθο. Περνάμε τους χοχλιούς από αλάτι (όχι το κέλυφος αλλά το κρέας ) και κατόπιν από αλεύρι. Τους ρίχνουμε σε τηγάνι “μπούμπουρα” με το στόμιο προς τα κάτω δηλαδή και σιγοτηγανίζουμε για 5΄ περίπου. Δυναμώνουμε την φωτιά σβήνουμε με ντόπιο ξύδι και προσθέτουμε ροσμαρί. Σκεπάζουμε το τηγάνι και σβήνουμε την φωτιά.
Καλή επιτυχία Καλή σας Όρεξη!
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ
Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια αν χρειάζεται και τις σοτάρουμε σε ελαιόλαδο με κρεμμύδι. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα χόρτα, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά για να σιγοβράσει το φαγητό. Σερβίρουμε περιχύνοντας με φρέσκο ελαιόλαδο.
1 κιλό σουπιές σε μικρό ή μέτριο μέγεθος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 ml περίπου ελαιόλαδο
0,5 κιλό άγρια χόρτα ή σπανάκι
200ml ντόπιο κόκκινο κρασί
Αλάτι πιπέρι
Καλή επιτυχία Καλή σας Όρεξη
Good Luck and Good Appetite!
ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
Το κρητικό πιλάφι είναι το φαγητό των γιορτών. Σερβίρεται σε όλες τις οικογενειακές χαρές, γάμους, βαπτίσεις κ.α. ενώ το κοτόπουλο μπορεί να αντικατασταθεί με κρέας πρόβατου ή κατσίκας.
Για 6 άτομα περίπου
1 ντόπιο κοτόπουλο ή ελευθέρας βοσκής 1,5 έως 2 κιλά
Αλάτι
600 γρ ρύζι Καρολίνα ή blue rose
Χυμό από 2 λεμόνια
150 γρ. στακοβούτυρο (προαιρετικά)
Κόβουμε το κοτόπουλο και το ρίχνουμε σε κρύο νερό για να αρχίσει να βράζει. Αφαιρούμε σχολαστικά τους αφρούς που αρχίζουν να φτάνουν στην επιφάνεια κατά την διαδικασία του βρασμού. Όταν το κοτόπουλο είναι καλά βρασμένο το αφαιρούμε και περνάμε τον ζωμό από σήτα. Μετράμε τον όγκο του ρυζιού και ανάλογα μετράμε τον όγκο του ζωμού Χ 3(Δηλαδή αν τα 600 γρ ρύζι είναι 2 κούπες , μετράμε 6 κούπες ζωμό κοτόπουλου). Φέρνουμε σε σημείο βρασμού τον ζωμό και δοκιμάζουμε προσθέτοντας αλάτι αν χρειάζεται ώστε η γεύση να είναι δυνατή. Προσθέτουμε το ρύζι που έχουμε μετρήσει και ανακατεύουμε συνεχώς. Συνήθως χρειάζονται 16-18 λεπτά ώσπου το ρύζι να ψηθεί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και δοκιμάζουμε την γεύση. Αν χρησιμοποιήσουμε στακοβούτυρο το λειώνουμε, έπειτα το αφήνουμε να κάψει σε μικρό κατασαρολάκι και περιχύνουμε το πιλάφι με προσοχή. Σκεπάζουμε για 1΄ να μείνει το άρωμα από το βούτυρο, και αμέσως μετά σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με ντόπιο πρόβειο γιαούρτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή επιτυχία Καλή σας Όρεξη!
ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ
Το χοιρινό το οποίο καταναλώνονταν παλαιότερα περισσότερο κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων και μαγειρεύεται σε πολλές παραλλαγές. Η πιο γνωστή στην περιοχή μας, στον Πλατανιά Χανίων, είναι αυτή με το σέλινο ή οποία παρασκευάζονταν κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.
Για 6 άτομα περίπου
1,2 κιλά χοιρινό (σε κύβους από μπούτι ή σάλα)
200ml περίπου ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
1 κιλό σέλινο
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σέλινο, κομμένο σε κομμάτια. Το περνάμε για λίγο από βραστό νερό και το αφήνουμε να σουρώσει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το χοιρινό με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει περίπου 40-45΄. Προσθέτουμε μετά το σέλινο αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε χαμηλή φωτιά. Όταν το χοιρινό είναι ψημένο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΜΝΑΓΚΑΘΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
(Το σταμναγκάθι είναι άγριο χόρτο της Κρήτης το οποίο φυτρώνει συνήθως στο οροπέδιο του Ομαλού αλλά και σε εκτάσεις κοντά στην θάλασσα. Τα τρυφερά φύλλα του περιβάλλονται από αγκάθια, και η γεύση του είναι πικρή. Μαγειρεύεται με κατσικάκι , αρνάκι ή σερβίρεται σαν σαλάτα βραστό ή ωμό).
Υλικά:
2 κιλά κατσικάκι
5-6 φρέσκα κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
4 κρόκους αυγών
1 κιλό σταμναγκάθι
Χυμό από 2 λεμόνια
1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι
Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κατσίκι μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, να σοταριστεί και κατόπιν προσθέτουμε νερό ώσπου να σκεπαστούν τα υλικά. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε ώσπου να ψηθεί σχεδόν το κρέας. Έχουμε καθαρίσει και πλύνει καλά το σταμναγκάθι, το οποίο το ρίχνουμε ωμό στο φαγητό που βράζει, για να ψηθεί μαζί (αυτό δίνει λίγη πικρή γεύση). Δεν ανακατεύουμε γιατί το κρέας θα διαλυθεί και προσπαθούμε να στριμώξουμε τα χόρτα ενδιάμεσα στα κομμάτια του κρέατος για να βράσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ακόμα νερό. Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί 10 λεπτά περίπου και κατόπιν κλείνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το αυγολέμονο (χτυπάμε τους κρόκους με το χυμό του λεμονιού και το αλεύρι , προσθέτουμε από σιγά σιγά ζωμό και στο τέλος ενσωματώνουμε) Δοκιμάζουμε, προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι ή λεμόνι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ
1200 γρ μυζήθρα
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αυγά
1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
½ κουταλάκι κανέλα
2 βανίλιες
Ξύσμα ενός λεμονιού
Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια βαμβακερή πετσέτα για 1/2 ώρα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε κομμάτια με το άνοιγμα ενός μεγάλου ποτηριού, ή ενός μικρού πιάτου (εξαρτάται από το πόσο μικρά ή μεγάλα θέλουμε τα λυχναράκια ). Απλώνουμε πάνω 1 κουταλιά από τη γέμιση μας και τσιμπάμε γύρω-γύρω τη ζύμη με τα δάχτυλά μας (τον δείκτη και τον αντίχειρα, ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια). Τα αλείφουμε με αυγό, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά (ανάλογα το φούρνο).
Καλή επιτυχία & Καλή σας Όρεξη!
ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ
Οι σφακιανές πίτες είναι ονομαστές για την νοστιμιά τους, η οποία οφείλεται στα αγνά υλικά που παρασκευάζονται αλλά και στο μέλι με το οποίο σερβίρονται.
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, την τσικουδιά , το αλάτι και το νερό (όσο πάρει) ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη, χωρίς να κολλάει τα δάχτυλα. Χωρίζουμε την ζύμη σε 10 ίσα μπαλάκια τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη στρογγυλά σαν ένα μικρό πιατάκι καφέ. Μετά χωρίζουμε και την μυζήθρα σε 10 μπαλάκια και την κλείνουμε μέσα στα ζυμαράκια, δημιουργώντας ένα μπαλάκι με την μυζήθρα μέσα σε αυτό. Με τον πλάστη ανοίγουμε προσεκτικά, μέχρι να πάρουν το μέγεθος μικρού πιάτου (18cm περίπου). Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και σερβίρουμε τις Σφακιανές πίτες, περιχύνοντας θυμαρίσιο μέλι.